روانشناسي

 
 
انواع اختلالات گفتاري در كودكان | ۱۴درمان اختلالات گفتاري و زباني در كودكان
|

انواع اختلالات گفتاري در كودكان را مي توان به بخش هاي مختلفي تقسيم بندي كرد، كه در اين نوشتار يكي از تقسيم بندي ها را بررسي مي كنيم:

اشتباهات سخن گويي
معايب سخن گويي
انواع اختلالات گفتاري در كودكان
اشتباهات سخن گويي: اگر كودك يك كلمه را اشتباه تلفظ كند و والدين و نزديكان به آن اهميت و توجهي نشان ندهند و كودك را براي تلفظ صحيح راهنمايي نكند، يك علت مشخصي است كه باعث مي شود بعدا او دچار انواع اختلالات گفتاري در كودكان شود. به عنوان مثال؛ چنانچه كودك كلمه ي ” آسان ” را ” آشان ” تلفظ كند، بايد بلافاصه و با تكرار و حوصله تمام و با آرامش، به آموختن درست كلمه به كودك اقدام كرد، در غير اين صورت كودك تا مدت طولاني از تلفظ صحيح و درست آن كلمه اجتناب مي كند.

معايب سخن گويي از انواع اختلالات گفتاري در كودكان : معايبي كه در سخن گويي وجود دارند، اثرات عميقي بر روي زندگي آينده كودك به همراه دارد و چه بسا كه سازگاري اجتماعي كودك را شديدا به خطر مي اندازد و مشكلات متعددي براي او بوجود خواهد آورد. انواع اختلالات گفتاري در كودكان شامل موازد زير مي باشد:

خاموشي و تاخير در سخن گويي: اين اختلال امكان دارد به دنبال عوامل مختلفي همچون: فلج عضلاني، كم هوشي، كري، اختلالات دستگاه تكلم، ضايعات و امراض مغزي و… بروز كند و برطبق استانداردهاي جهاني، اگر زمان اين اختلالات بيشتر از ۴۲ ماه طول بكشد، غير عادي محسوب مي شود و بايد در جهت پيدا كردن علت و همچنين درمان آن اقدامات لازم انجام گيرد. براي درمان اين گونه اختلالات؛ متخصصين با استفاده از روش ها و تكنيك‌هاي خاص ” گفتار درماني “ در جهت رفع معايب تلاش مي كنند.
نقص در شنوايي: تنها راهي كه مي توان به وسيله ي آن حركات عضلات و مفاصل تكلمي را هدايت كرد و صداهاي مورد احتياج را ايجاد و از سالم بودن آن ها اطمينان حاصل كرد، شنوايي است. براي سخن گفتن، شنوايي به تنهايي كافي نيست بلكه عامل هاي متعدد و مختلف ديگري در آن دخيل هستند. امكان دارد كه اختلالات شنوايي مختلف با اختلالات تكلم و يادگيري همرا بوده است، بدون اينكه رابطه اي بين آن ها باشد. فقط وسايل دقيق علمي در اين زمينه به متخصصين كمك مي كند كه به تشخيصي درست دست يافته و درمان مؤثري در اين زمينه داشته باشند.
لكنت زبان از انواع اختلالات گفتاري در كودكان: اين مبحث، بحثي بسيار پيچيده است كه در اين نوشته به اختصار توضيحاتي در اين زمينه و اختلال داده مي شود. شيوع اين بيماري بسيار زياد است و در موارد مختلف سبب بروز اختلالات ديگري نيز مي شود. اين بيماري در بيشتر مواقع، با عواملي همچون ترس و وحشت، تشويش، اختلالات رواني، عقده ها، عدم اعتماد به نفس و … مرتبط شده است.
اختلالات زبان و گفتار چيست | اختلال زبان در dsm 5
پاسخ مشخصي براي اين سوال وجود دارد. براي انواع اختلالات گفتاري در كودكان، تعاريف مختلفي ارائه شده است، كه در اين متن به دو تعريف تقريبا جامع آن مي پردازيم:

” طبق DSM (راهنماي تشخيص اختلالات رواني)، لكنت زبان يك اختلال مربوط به رشد تكلم است كه با تكرار هاي مكرر و طولاني كردن اصوات و سيلاب ها كه به طور قابل توجهي رواني كلام را مختل مي كند، مشخص مي باشد. درنگ ها و سكوت هاي معمول، جريان موزون تكلم را درهم ميريزد. علت اختلال معلوم نيست. ( كاپلان و سادوك، ۱۳۶۸،۲۴۸)

تعريف ديگر انواع اختلالات گفتاري در كودكان در ادامه آورده شده است:

” ريتم غيرعادي و غير ارادي گفتار، با تكرار و ترديد در شروع حروف يا سيلاب ها و با كلمات يك سيلابي كه موجب توجه ديگران شده و در ارتباط با ديگران باعث ناراحتي شخص و يا شنوندگان مي شود”.

انواع اختلالات گفتاري در كودكان كه شامل لكنت زبان نيز مي باشد از سنين حدود ۳-۴ سالگي آغاز مي شود، يعني دوره اي كه اكتساب شديد گفتار در آن وجود دارد و همچنين لكنت زبان فيزيولوژيك اتفاق مي افتد. ممكن است در اين سن، كودك در مقابل ديگران به لكنت دچار شده، ولي به هنگام صحبت كردن با نزديكان و همسالان خود بدون لكنت صحبت كند. همچنين امكان دارد كه؛ براي اولين بار كودكي كه به مدرسه مي رود به دلايل مختلف، از جمله ترس از معلم خود، اضطراب صحبت كردن جلوي شنوندگان ناآشنا و غيره دچار لكنت زبان شود و چنانچه با او برخوردي دوستانه و درست شود، چه بسا ممكن است كه لكنت او سريع رفع مي شود.

در اين سن، سازگاري كودك با محيط، در رشد گويايي او بسيار مؤثر است و همينطور بروز لكنت زبان و انواع اختلالات گفتاري در كودكان را تحت تاثير قرار مي دهد.

عوامل ايجاد كننده ي انواع اختلالات زبان و گفتار را مي توان از جوانب جسماني و رواني مورد بررسي قرار داد و درمان اختلالات گفتاري را پيدا كرد.

انواع اختلالات زبان و گفتار
تا كنون انواع اختلالات گفتاري در كودكان شناسايي شده است كه به عبارت زير هستند:

لكنت زبان كلونيك از انواع اختلالات گفتاري در كودكان: عبارت است از؛ تكرار تشنج آميز يك واج يا هجا قبل از اينكه كلمه يا جمله اداء شود و يا اينكه ادامه يابد. به عنوان مثال؛ ” مامامامان آآآمد “.
لكنت زبان تونيك: عبارت است از: حالتي كه در آن عضلات گويايي، چند ثانيه تا يك دقيقه از حركت بازمي ايستد و مانع تكلم مي شود. به عبارت ديگر زبان بند مي آيد و زماني كه انقباض رفع مي شود، كلام خيلي سريع و با شتاب ادا مي شود.
لكنت زبان كلونو- تونيك: عبارت است از: تركيب لكنت زبان كلونيك و تونيك. بر اثر برخورد نادرست و خشن با فرد مبتلا به لكنت و يا توقع بيش از ظرفيت و پتانسيل داشتن از او، موجب مي شود كه وي دچار تركيبي از لكنت زبان كلونيك و تونيك شود.
بهترين تمرين‌ها براي كمك به لكنت زبان
در حين بازي با كودك در مورد جملاتي كه كودك مي گويد و لكنت ندارد نظر دهيد و او را تشويق كنيد.
اگر كودك مكرراً لكنت زبان دارد، فعاليتي را امتحان كنيد كه او را ملزم به استفاده از جملات كوتاه تر مي كند. براي مثال، مي‌توانيد بازي‌اي انجام دهيد كه از كودك مي‌خواهد جمله كوتاهي مانند «برو ماهي» را انجام دهد.

منبع:كانون مشاوران ايران-انواع اختلالات گفتاري در كودكان | ۱۴درمان اختلالات گفتاري و زباني در كودكان



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1401/9/15 
زمان : ۰۵
[ ]